Tehnologije

Godine 1977. mladi Seiko inženjer počeo se pitati kako da ostvari san o “vječnom satu”. U svojoj viziji je imao: sat koji se navija preko glavne opruge sa odstupanjem od jedne sekunde na dan, preciznost koju samo baterijski satovi mogu osigurati.

Navedeni inženjer, Yoshikazu Akahane, bio je uporan i jako posvećen čovjek. Trebalo mu je 28 godina, nebrojeno pokušaja i preko 600 prototipova da bi na kraju on i njegov tim uspjeli izumiti novu tehnologiju unutar aspekta urarstva i urarske umjetnosti.

Napokon, 1999. godine Seiko Spring Drive je došao na svijet.

Čujete li zvuk planeta dok prelaze po nebesima? Naravno da ne, vrijeme je tiho i kontinuirano.

Seiko Spring Drive ispunjava svoje obećanje kao jedini sat na svijetu koji prikazuje vrijeme na prirodan način – u tišini, bez otkucaja.

Četiri glavne značajke Spring Drive mehanizma

Visoka preciznost

Trosinkroni regulator kontrolira i oslobađa mehaničku, električnu i elektromagnetsku energiju generiranu od strane glavne opruge. Ona zamjenjuje “anchor vijak” i sa svojim pokretanjem u jednom smjeru, bitno je stabilnija, dugotrajnija i preciznija. Spring Drive je precizan do 1 sekunde na dan.

Veća rezerva snage

Glavna opruga nove generacije isporučuje više snage, i to glađe i duže. Specijalna legura, razvijena u Seiko tvornici, ne samo što generira povećanu snagu, već je i postojana i visoko otporna na toplinu i koroziju. Spring Drive ima rezervu snage od 72 sata, čak i ukoliko se neprekidno koristi funkcija kronografa.

Klizeći pokret

S obzirom na to da mehanizam nema “anchor vijak”, sav pokret u njemu je kružni, jednosmjerni, dozvoljavajući kazaljkama da se kreću konstantno jedinstvenim klizećim pokretom. Spring Drive je jedini sat na svijetu koji izražava prirodni i neprekidni protok vremena.

Brzo navijanje

1959. Seiko je izumio originalnu komponentu mehanizma za navijanje mehaničkog sata, tkz. „magičnu polugu“. Ona je povećala efikasnost automatskog mehanizma za navijanje, korištenjem energije koju stvara svaki otklon rotora, i to u oba smjera. Direktnim postavljanjem na osovinu rotora, novoosmišljeni sistem „magične poluge“ isporučuje efikasniji prijenos snage nego ikada do sada.

Mehanizam

Izvor energije (Source of energy)
Jedini pogon snage je glavna opruga.

Prijenos (Transmission)
Snaga glavne opruge prenosi se preko lanca zupčanika na kazaljke i na trosinkroni regulator.

Regulacija (Regulation)
Trosinkroni regulator kontrolira brzinu klizećeg kotača i kazaljki uz pomoć elektomagnetskog kočenja.

Glavna opruga
Seiko je razvio novu visoko-elastičnu leguru “Spron 510” za izradu glavne opruge. SPRON 510* je Seikova jedinstvena legura koja predvodi industriju i isporučuje povećanu snagu i točnost. *SPRON je registrirano zaštićeno ime Seiko Instruments Inc.

Tri ključne inovacije

Trosinkroni regulator Razvijen od strane Seika posebno za Spring Drive.

  1. Kontrolira mehaničku energiju glavne opruge
  2. Pretvara mali dio ove energije u elektricitet kojim se napaja kvarcni kristal
  3. Stvara magnetnu silu kojom se regulira brzina kretanja klizećeg kotača

Gore navedene tri forme energije daju ovom regulatoru prefiks “tri” u svom nazivu.

Magična poluga
Magična poluga je jedinstveni sistem navijanja koji je 1959. godine razvio Seiko. Unutar SPRING DRIVE-a novi sistem magične poluge postavljen direktno na osovinu motora, omogućavao je veću efikasnost i skraćivao period navijanja što je rezultiralo većom rezervom snage.

Seiko automatski mehanizam 6R20.
Ovaj visoko kvalitetan kalibar osmišljen je da postavi Seiko čvrsto, među visoko kvalitetne mehaničke satove na tržištu. Mehanizam 6R20 sastoji se od dijelova koji su razvijeni i proizvedeni unutar Seiko Instruments Inc., osim rubina. Mehanizam ima izuzetnu završnu obradu sa ugraviranim rotorom, poliranim rubovima na mostovima i sjenčanjem na glavnim površinama.
Visok ritam (eng. the high beat) (28,800) osigurava da mehanizam pruža preciznost od -15~+25 sekundi dnevno, a glavna opruga Spron 510* generira rezervu snage višu od 45 sati.
* Spron 510 je visoko elastični materijal razvijen od strane Seiko Instruments Inc , i on ima registrirani zaštitni znak – patent.

Savršena sinergija mehaničkog i kvarcnog sata.

1986. godine na sajmu u Baselu, Seiko je predstavio svoj prvi prototip Kinetic sata. Predstavljen pod probnim imenom ‘AGM’, to je bio prvi sat na svijetu koji je pretvarao kinetički pokret u električnu energiju. To je bio prvi korak u razvoju, da bi nakon 20 godina, Kinetic postao sinonim za ekološku blagonaklonost, visoku preciznost i dugoročno povjerenje generacijama korisnika širom svijeta. Od momenta proizvodnje prvog komercijalnog sata 1988, (tada pod novim imenom AGS), pa do 2007. godine, prodano je preko osam miliona Kinetic satova.

1998. godine, predstavljen je sat Kinetic Auto Relay, koji produžuje period “mirovanja” sata na nevjerojatnih 4 godine. 1999. godine smo bili svjedoci pojave Ultimate Kinetic Chronograph, remek dijela koje je spojilo najbolje Seiko-ve mehaničke i elektronske urarske vještine, a 2003. godine predstavljen je još jedan Kinetic Chronograph. Na Baselworld-u 2005. godine, prvi put se pojavljuje Kinetic Perpetual, kombinacija Kinetic praktičnosti i dugovječnosti s vječnim kalendarom do 2100. godine. 2007. godine, Seiko je predstavio Kinetic Direct Drive tehnologiju koja spada pod Seiko “emocionalnu tehnologiju”.

Kinetic Direct Drive

Seiko Kinetic Direct Drive je oličenje Seikove “emocionalne tehnologije” koja uz ekološke i praktične prednosti nudi i dodatne vrijednosti.

Dvije funkcije navijanja

Kao i u svim postojećim Kinetic kalibrima (mehanizmima), osoba koja nosi sat automatski generira električnu energiju pokretom ruke. Za razliku od ostalih Kinetic mehanizama, Kinetic Direct Drive mehanizam uz automatsko, ima i mogućnost ručnog navijanja koje se vrši pomoću krune sata.

seiko_velatura_direct_drive

Dvije funkcije indikatora

Kinetic Direct Drive ne prikazuje samo energiju pohranjenu u rezervi sata, već pokazuje i količinu generirane energije koju nosioc (on/ona) proizvede zamahom sata ili okretom krune na satu. Nosioc sata može vidjeti i osjetiti izravan prijenos snage u stvarnom vremenu sa krune u rezervu. Kinetic Direct Drive stvara izravnu interakciju između nosioca sata i samog sata!

Funkcija pokazivanja rezerve snage
Status napunjenosti.

Funkcija pokazivanja rezerve snage

1. Kada navijate krunu sata, kazaljka pokazuje učinkovitost proizvodnje električne energije.

2. Kazaljka na 4 sekunde prikazuje koliko je sat napunjen tokom posljednjeg navijanja

3. Zatim, funkcija pokazivanja rezerve snage pokazuje totalnu akumuliranu električnu energiju (naboj).

Prvi kvarcni sat razvijen je 1969. godine i on predstavlja revoluciju u svijetu satova. Jezgra kvarc kristala, rezana na karakteristične oblike u dodiru sa električnim naponom generira stabilne vibracije. Kroz povijest je postojala ideja da se kvarc razvije kao standard za točan izračun vremena kod satova. Međutim, da bi se iskoristile prednosti kvarcnog kristala u “malom svijetu” kao što je sat, postojalo je mnogo prepreka koje je trebalo savladati.
Prošlo je dugih deset godina od početka razvojnog plana kristalnog oscilatora gospodina Suwa Seikoshe do nastanka prvog kvarcnog sata. Razviti kvarcni sat za praktičnu primjenu bilo je moguće jedino uz jedinstvenu tehnologiju, koju je stvorio Seiko. Pokretan strašću da promijeni budućnost satova, Seiko nije htio zadržati monopol za novi patent već je otvorio ove nove i jedinstvene tehnologije svijetu. Kasnije, mnoge tehnologije koje je izumio Seiko, postale su svjetski standardi i doprinijeli su razvoju sadašnjih kvarcnih satova.

Seiko je lansirao svoj prvi solarni sat 1977. godine i oduvijek je bio pionir u razvoju ove vrste tehnologije. Seiko kontinuirano razvija nove solarne kalibre kao dio svoje filozofije o čistoj energiji. Seiko Solar nudi visoku kvalitetu koju i očekujete u bilo kojem kvarcnom satu, plus neograničen izvor energije.

Seiko Solar tehnologija pretvara sve tipove svjetla u energiju kojom se pokreće sat zahvaljujući solarnim ćelijama sa visokim performansama pretvorbe. Ovaj energetski učinkovit pomak ima prednost unutar industrije tako da nema više potrebe za promjenom baterije u satu. Danas, Seiko svakim danom unapređuje svoje kalibre i stilove unutar muških ili ženskih solarnih kolekcija, u sportskoj ili elegantnoj varijanti.